Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Бургазлии на линия:

ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ

Трябва да сте регистриран потребител и да се присъедините към групата, за да може да оставите мнението си.
КОЙТО ТЪРСИ РАБОТА
pety написа на 19.01.2012 г.:
Коментар поместен в сайта vedomost.info от интернет потребител, предизвика вълна от недоволство във Фейсбук.

Публикуваме текста без изменение:



JOBS.BG - ТЪРСИТЕ СИ РАБОТА, НО ТАМ НЯМА ДА Я НАМЕРИТЕ



България - Коментари

Написано от Безработен

Вторник, 17 Януари 2012 14:04



След като през последния месец кандидатствах за няколко позиции и не получих нито едно обаждане за интервю, реших, че има нещо, което не е наред. Основният канал през който си търся работа (б)е сайтът jobs.bg. Не заради нещо, а защото се (б)е доказал във времето като надежден партньор за тази цел. Вече обаче не е. Тази компания, освен спама, който генерира заради несъществуващата бизнес социална мрежа one.bg, прави всичко възможно да изгуби доверието на потребителите си.



Една лека промяна в начина им на работа обаче, отрязва огромна част от търсещите работа от възможността да я намерят. При това тази промяна е направена с цел облаги на jobs.bg, съвсем умишлено и целенасочено.



От 8 декември 2011 година, компанията промени общите си условия и нанесе няколко сериозни промени в начина си на работа. Разбира се пропусна да информира по удачен начин работодателите "защото са твърде много" (цитат от разговор със служител на jobs.bg). Промяната се състои в привид дребната опция, която сайтът дава да се кандидатства през него директно за позицията. Преди промяната, това наистина бе опция, но след нея, друг начин просто няма, защото никъде не биват публикувани е-мейли или друг начин за контакт с работодателя. Накратко jobs.bg монополизира процесът на кандидатстване. Това разбира се е законно, но доста неморално, като се има предвид, че една друга дребна промяна, може да остави хиляди хора без работа, защото jobs.bg са решили, че публикуването на съобщение в профила на работодателите е напълно достатъчно, че всички да разберат за нея.



Каква е промяната?



Тя е проста, необикновенна и изключително ефективна ако целяхме увеличаване на безработицата. Jobs.bg просто вече не изпращат автобиографиите на кандидатствалите на компаниите. Те очакват компаниите да влязат в профила си, където да отидат на списъка с кандидатствали и от там да изтеглят въпросните автобиографии. Една дребна промяна, която на мен ми коства няколко загубени кандидатури, за позиции, които харесвах. Но това е най-малкият проблем.



По-големият проблем е, че работодателите и търсещите работа, дори не осъзнават това, те не разбират, че имат кандидати или пък, че тяхното CV е стигнало просто до jobs.bg. В ламтежа си за повече проследяемост, импресии, пари и какво ли не, jobs.bg нарушиха едно основно правило в IT индустрията: "Don’t fix it, if it’s not broken" - "Не го поправяй, ако работи". Те счупиха не само сайта, но и доверието, поне моето, а искрено се надявам и Вашето след като прочетете тази статия.



Как разбрах за това?



Чрез приятел, който работи в една от компаниите, в които кандидаствах. Той сподели, че според HR отдела им, моето CV не е достигало до тях. Тогава се обадих на още 1-2 места и отново чрез познати разбрах, че моето CV всъщност не е достигнало до поне 3 работодателя, за които кандидатствах.



В кой е вината?



Тук няма нарушение на закон, правило или нещо подобно. Има обаче морална отговорност и вина и тя е на jobs.bg, заради пълната им некадърност и безхаберност да въведат подобни промени по правилният начин. Те просто се провалиха в това. Тяхна е вината, че не са успели да комуникират тези промени с работодателите. Тяхна е вината, че много хора, заради тях няма да успеят да си намерят работа. Разбира се, това е само морална вина, а jobs.bg според телефонния разговор, който проведох с тях, нямат морал. Техния отговор бе: "Имаме право да го правим", а също така: "Няма да предприемем нищо, за да коригираме проблема, защото това не е проблем". Така е, но и аз имам право да не Ви ползвам и да препоръчам на всички останали: работодатели и търсещи работа също да не Ви ползват. Защото доказахте, че не сте надежден партньор.



Моят съвет е: Не ползвайте и не разчитайте на jobs.bg.


ВХОД за регистрирани
E-mail / Потребителско име
Парола
запомни ме на този компютър
забравена парола

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: