Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Бургазлии на линия:

Местна, бургаска политика

Трябва да сте регистриран потребител и да се присъедините към групата, за да може да оставите мнението си.
Trqbva li da se sabori Alio6ata ?
Бла бла бла написа на 15.12.2015 г.:
Може би съм най-възрастния тук и затова пиша едва сега.По времето когато в Бургас влезе съветската "армия-освободителка" бях около 5 годишен. Не си спомням много от онези времена, но няколко неща са ми се запечатали в паметта - някакъв одърпан военен влезе в къщи и започна да слага в торбата си каквото му падне, майка ми крещи, отвън се събират хора, и вторият - с братчето играем пред къщи, от съседната къща в която живееха две стари моми, хората се трупат и викат - оказа се че двама "освободители" са влезли в дома им и поискали пиене, а когато се опитали да ги насилят, те се развикали. Дойде и някакъв джип с офицер и войник и си прибраха "героите". Така че никога няма да възприема паметник на една орда диви разбойници. На това място много по-добре би стоял един паметник на свети Никола или дори на Нептун

Мис Каприз написа на 17.10.2012 г.:
паметника е символ на града ни защо трябва да го махаме ? ми то тъй кво ще остане в града ни? аре първо изградете нещо друго и тогава разрушавайте тъпанари

todorstankov написа на 28.06.2012 г.:
Да се събори, а на негово място да се изгради паметник на Левски !!!

К Димитров написа на 21.05.2012 г.:
До bundjolinkа. Не бъркай Альошата с паметника на руските воини на площадчето до Реалната гимназия.На този паметник и аз се прекланям, защото наистина много от тях са загинали в пушка в ръка за нашата свобода. Но Альошата не е паметник на руските воини, а паметник на Съветската армия, която е завладяла България без война. И ни един съветски солдат не се е бил за нас.

Jelio Panayotov написа на 24.03.2012 г.:
Предвид факта, че територията, в която е днес к.к Слънчев Бряг, е попадала в границите на несвободната Източна Румелия, к.к. Слънчев Бряг съществува единствено и само благодарение на нашите си усилия.

bundjolinka написа на 05.03.2012 г.:
Аз не мисля, че трябва да се премахне.Та не е ли той спомена за онези бедни, нещастни хорица заставени с пушки да се бият за нас???Той не е ли малък символ на признателност и благодарност към тях?Никому не пречи ... а ако тези хора не си бяха дали живота, едва ли щеше да има к.к. "Слънчев Бряг" сега.Нека не се самозабравяме чак толкова, не сме всемогъщи.Поклон пред загиналите!

Диван Диванов написа на 20.02.2012 г.:
Задължително трябва да се събори, защото символизира окупация и доминира над силуета на града. Предлагам на негово място да се построи много голяма православна катедрала, подобна на "Св. Ал. Невски" в София, целият площад заедно с парцела, където е т.нар. ГУМ да стане един огромен площад, на който да се провеждат чествания, концерти и т.н., а под самия площад да се построи огромен подземен паркинг, който да се свърже под земя с паркинга пред "Св. Св. Кирил и Методий". След приключване на строителството да се забрани за движение на автомобили и паркиране квадратът ул. Христо Ботев - ул. Сан Стефано - ул. Ст. Стамболов/Славянска - бул. Булаир. Ще имаме страхотен център, а всички паркирани коли ще са под земята. Трябва да има места и за туристическите автобуси през лятото на паркинга, както и от Александровска към Свободния университет да има подлез за пешеходци.

Hilendarov написа на 02.11.2011 г.:
Паметници се строят не за неща които трябва да се помнят, а за неща с които се гордеем. И тук се разделят мненията. Бургас е имал символ и преди този паметник, но един режим на диктатура се е опитал да го подмени. Ако паметника не беше построен тогава, колко от вас биха искали да се построи сега? Въпрос на морал. Би следвало някои от Вас да ги е срам да си спомняте какви сте ги вършели Вие или Вашите родители тогава. Пак е въпрос на морал.

joro написа на 09.10.2011 г.:
Това не е символ на Бургас? Колко загинали съветски войни , има в България, за да има паметник ? Това паметник на загиналите съветски войни , ли е ?На кого е паметник или символ ?Не символизира ли една армия ,един народ ,който вече не съществува ? Защо не го преместят, например в Слънчев бряг, където има много туристи от бившите съветски републики ?Нека да им е по-близо и да си го гледат ?

mitrosqn написа на 08.08.2011 г.:
Това е един от малкото останали символи на град...Кому пречи пак?

Jelio Panayotov написа на 19.07.2010 г.:
Паметника е задължително да бъде сринат. Камъче да не остане. Както сринаха и ши*ания мавзолей в софия. Гледал съм стари снимки на Бургас - от горния край на Александровска се е виждало до долу - гарата, морето на хоризонта. Красота.
Сега се вижда няква бетонна грозотия, издигната в памет на окупирала ни армия. Ами да издигнем и на Баязид, дето беше казал някой по-долу. Че турците са били тука за по-дълго. Или на византийците, че те пък са били първи. Честно казано да му бият шута на това нещо, но и покрай него на другата тотална безмислица - пантеона в морската. Ей това там , вече за нищо не става и грам смисъл няма. В тоя ред на мисли за събаряне е и оная простотия в парка в Славейков - един кон дето 20 години се чудя кой го е сложил там и каква му е идеята като цяло... Альошата било символ на Бургас. Не. Символ е, ама не на града, а на нещо друго. Символ на Бургас е моста, примерно. Но не и тая грозотия на "Тройката". Съжалявам, но е така.

Иван Кунчев написа на 12.07.2010 г.:
Първо искам да попитам: Кой изобщо може да зададе този въпрос? После отговарям. Защо винаги трябва да рушим нещо? Това е част и символ от Бургас. Както моста, хотел България, часовника, гарата... Аз обичам Бургас и го искам по-красив, обновен и пазещ в себе си красотата и духа на жителите си.

Камен Господинов написа на 10.07.2010 г.:
Доста време мина от последното мнение, ама то и паметника си стои от още по-дълго време.

Паметник се вдига в памет на нещо и то хубаво нещо. Альошата е в памет на окупацията на България от армията на друга държава. Близка по кръв и език, но друга. Паметник на този дето ни е окупирал ! Чудно ми е как ще го обяснят на децата си всички дето обичат този антибългарски паметник.

А пропо, за да не забравим историята си, да направим паметник на войниците на султан Баязид.

П.П. - Любопитен надпис са сложили от общината до паметника. Хем да не дразним руснаците, хем да излъжем по-младите хора за какво е паметника.

Ico Todoroff написа на 26.02.2010 г.:
Нека си остане там паметника.Не заличавайте исорията,кавато и да е тя,не повтаряйте грешката на комунистите,че много,много години ще минат докато излезе наяве истинската история на България.А освен всичко друго това е и един от символите на Бургас.Какво толкова Ви пречи този паметник,нямаме ли си градинки и паркове?

К Димитров написа на 08.02.2010 г.:
Стела бъркаш. Часовникът висеше от другата страна, на ъгъла на Александровска и Богориди, на сградата, под която имаше Художествена галерия на Александровска и магазин за ризи на Богориди, и която в момента е съборена и там има дупка. Именно когато събориха тази сграда изчезна и часовника. След това го възстановиха в градинката пред хотел България, но мина доста време. Преди това никога не е бил там и затова, когато строиха хотела, него не са го махали.

За Альошата.Защо ако се събори или премести нещо, то непременно на неговото място трябва да се строи. На Бургас му е нужен голям и красив площад. Би било добре към него да се включи и дупката на ГУМ-а. Не бъркайте понятията улица и паметник. На улиците им сменят имената, не ги събарят. На паметника няма как да му смениш името, него или го има, или го няма.

sredez403 написа на 07.02.2010 г.:
Добре да се премести.Ами то това да не е някоя малка вещ че ей така да си я преместиш.Все пак става въпрос за паметник.Като го съборят какво мислите че ще се появи,я някой бизнес центърче или чалгаджийница А по вашата логика в Русия трябва да разрушат улицата кръстена на Бургас ли ?????Аз съм твърдо за да си е там където си е бил и да продължава да го има!

stela написа на 07.02.2010 г.:
Часовникът е съществувал винаги.Просто изглеждаше по различен начин.В сегашния си вид съществува откакто направиха новата градинка до общината.И беше свален само за кратко време когато строяха Х-Л "България".Израстнала съм на ул."Лермонтов"и дядо ми ме водеше там още когато ме учеше да си вързвам връзките на обувките.На мястото на хотела имаше фурна,където печаха страхотни закуски,а отзад е била млекарницата на бащата на Г.Калоянчев.Виж,нея не я помня,не ми е била интересна сигурно.Ама фурната я помня,сигурно добре съм папкала.И часовника го помня.Помня и голямата гадна дупка,която изкопаха за хотела и повече нищо не се виждаше:)))А фурната я събориха...

К Димитров написа на 07.02.2010 г.:
До Стела. Радвам се, ако "часовникът" отново стане символ и място за срещи на младото поколение. За жалост, когато моите синове бяха в тинейджърска възраст, той не съществуваше. Не сте права за хората дошли от село. Когато завършвах средното си образование, сред нас имаше съученици дошли от село или други градове, но покрай нас и те бяха приели часовника за емблемата на Бургас. Тогава всичко започваше от него. За хората, дошли в Бургас по времето, когато той не съществуваше, е нормално да не знаят за неговия смисъл за Бургас.

К Димитров написа на 06.02.2010 г.:
Да Contra22. Изпратих Ви писмо като лично съобщение.

химик написа на 29.01.2010 г.:
Контра това няма нищо общо с альошата.Той е паметник на сабитията от втората световна война които не тябва да се забравят.Не трябва да се забравя и участието на България в тази война и последващите сабития никога.Затова паметника трябва да го има там някаде на площада за да се помни и да не се забравя.

Страници:1 2 3 4Следваща


ВХОД за регистрирани
E-mail / Потребителско име
Парола
запомни ме на този компютър
забравена парола

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: